Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a biotin
hiánybetegsége ritkán fordul elő. Az egészséges bélflóra a napi
szükséges mennyiség többszörösét is képes előállítani. Ugyanakkor számos
emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum
kezelés hatására felléphet a hiánya.
Egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből
származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként
is találhatunk róla írásokat.
Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj, a köröm és a
bőr kezelésére fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként
is a haj, a bőr és a köröm erősítésére.
A biotin hiányának leggyakoribb tünetei:
- Hajhullás (alopecia)
- Krónikus kötőhártya-gyulladás
- Dermatitisz formájában hámló bőr (vörös kiütések a szem körül, az orr, a száj és a nemi szervek területén)
- Neurológiai tünetek felnőtteknél, mint a depresszió, levertség, hallucináció, zsibbadás és bizsergés a végtagokban
A B-7 vitamin számos nyers ételben megtalálható. 100 fok feletti
hőmérsékleten elbomlik, emiatt a főtt ételekben előfordul, de magasabb
hőmérsékleten sültekben nem. Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek.
Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható
fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a
sárgájában található biotint.
A biotin az alábbi élettani folyamatokban játszik fontos szerepet:
- Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
- Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
- Részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.
- Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- Hozzájárul a haj és a bőr normál állapotának fenntartásához.
- Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.