FEHÉRJÉKRŐL

A fehérjéket úgynevezett aminosavak


A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel, a másik tízet viszont nem, de mivel az élethez szükségesek, ezért a táplálkozásunkkal kell bevinni őket. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak, azokat a fehérjéket pedig, amelyek ezt a tízet is tartalmazzák, teljes értékű fehérjéknek.


A teljes értékű fehérjéket állati eredetű élelmiszereinkben találhatjuk meg, a nem teljeseket pedig a növényiekben. Így például nem igaz az a feltevés sem, hogy például a szója teljes értékűen pótolhatja a húsféléket, mert sajnos néhány esszenciális aminosav hiányzik a fehérjeláncából. Természetesen lehet megfelelő módon kombinálni növényi élelmiszereinket, úgy, hogy aminosavaik kiegészítsék egymást, ilyen például a burgonya és a gabonafélék "összepárosítása", mint a burgonyás kenyérben.


Természetesen ez nem pótolhatja a húsféléket egy étrendben, de jó alternatíva például vegetáriánusoknak. A fehérjék ajánlott napi bevitele egy gramm testtömeg-kilogrammonként, de nem az aktuális, hanem a módosított Broca-index szerinti ideális testsúllyal számolva, ami például azt jelenti, hogy egy 180 centiméter magas férfinak 72 gramm fehérjére lenne szüksége, akkor is, ha például száz kilogramm a súlya.


A szükséglet ideális esetben ötven-ötven százalékát kell növényi, illetve állati eredetű fehérjeforrásból bevinni.


Fogyókúra esetén a fehérjék kiemelt fontosságúak, hiszen rosszul összeállított, alacsony fehérjetartalmú diéta esetén a szervezet lebontja a saját fehérjéit is, hogy energiához jusson. Szigorúbb fogyókúránál éppen ezért a fehérjék fogyasztását növelni kell, 1, 2-1, 5 grammra testtömeg-kilogrammonként.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy jól összeállított fogyókúra tartalmaz állati eredetű élelmiszereket is, de nem fölös mennyiségben, hiszen a fehérjék is energiát szolgáltatnak, mégpedig grammonként 4, 1 Kcal-át, ami figyelembe véve azt a tényt, hogy egy átlagos ember bő másfélszer annyi fehérjét visz be a szervezetébe, mint amennyit kellene, jelentős energiaforrássá lép elő. Fehérjében kifejezetten gazdag élelmiszereink a húsok és húsfélék, valamint a tej és tejtermékek.

Fehérje

A fehérjéket alkotó aminosavak megtalálhatóak a zöldségekben is, főleg a sötétzöld színűekben, és a sötétzöld levelűekben. Ha ezeket rendszeresen és változatosan fogyasztjuk, akkor mindent megkap a szervezetünk, amire szüksége van. Ezek legegyszerűbb beviteli módját a zöld turmixok jelentik, melyek finomak és fehérje dúsak.

A következőkben álljon itt néhány példa a növényi fehérjék %-os kalóriaértékére.


Brokkoli 49%
Búzafű 25%
Cékla zöldje 22%
Cukkini 26%
Fehérrépa zöldje 30%
Fodros kel 60%
Fokhagyma 20%
Gyermekláncfű levél 27%
Jégsaláta 27%
Petrezselyem36%Póréhagyma 22%
Rebarbara 11%
Retek 10%

Saláta, Boston 12%
Saláta, zöld fejes 42%Snidling 18%
Spárga 25%
Spenót 49%
Tépősaláta 13%
Karfiol 27%
Kelbimbó 49%
Kínai kel 12%
Leveles kel (levél) 48%
Lucerna csíra 40%


Mángold 24%
Mustár zöldje 22%
Paprika, piros és csípős 13%
Paprika, piros 14%
Uborka 10%
Újhagyma 15%
Vízitorma 22%
Vörös alga 25%
Vörös káposzta 20%
Zeller 10%
Zöldpaprika 12%
Zsázsa 26%

Gyümölcsök

Avokádó (Kalifornia) 22%
Citrom 13%
Citromlé 5%
Grépfrút, savanyú 5%
Paradicsom 18%
Zöld paradicsom 12%

Olajos magvak, csonthéjasok

Mandula 19%
Mogyoró 13%
Napraforgómag 24%
Napraforgómag, csíráztatott 33%
Paradió 14%
Szezámmag 19%
Tökmag 29%


  Kapcsolat
  Energia Magyarország Kft.

  1033 Budapest, Laktanya u.2 2-es kapucsengő.
  Nyitvatartás: hétfő-péntek: 08.00-14.00 óráig

  Tel : (1) 250-91-42 üzenetrögzítős telefon, melyre üzenetet hagyhat
  Fax : (1) 250-91-43
  E-mail : info@vitaminlife.hu