BÉTA - KAROTIN

Az A-vitamin elővitaminja,

ami azt jelenti, hogy a szervezet – szükségleteinek megfelelően – maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban.

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és az egyik legfontosabb gyökfogó az E- és C-vitamin mellett.Külön figyelmet érdemel a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt.

Hatása azon alapul, hogy a rákkeltő tulajdonságú anyagcsereterméket, vagy a külvilágból a szervezetbe került anyagok átalakulási termékeit ártalmatlanabb vegyületekké alakítja.

A béta-karotin serkenti az immunrendszer működését, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát.Szintetikus változata növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát dohányosok esetében.

Amennyiben dohányzik, ne szedjen szintetikus béta-karotint tartalmazó multivitamint (Supradyn®, Centrum®, Béres-Actival™, stb…) A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud.
A karotinoidokat már a XIX. században sikerült elkülöníteni és az 1950-es évek óta állítják elő őket élelmiszer színezékek előállítására.


Miben található meg a béta - karotin? A sárgarépában is, Igen, de szinte minden színes zöldségben. Főleg a sárga vagy piros színűekben, de az említetteken túl előfordulnak a falevelekben is. Ezekben a zöld színű klorofill azonban eltakarja a jellegzetes sárga színt, amely azonban megjelenik ősszel, amikor a klorofill elbomlik.

Néhány zöldségféle béta-karotin tartalma: sárgarépa 6,6 mg ; spenót 4,9 mg; brokkoli 1,5 mg ; mangó 2,9 mg; őszibarack 0,5 mg ; sárgadinnye 2,0 mg.

  Kapcsolat
  Energia Magyarország Kft.

  1033 Budapest, Laktanya u.2 2-es kapucsengő.
  Nyitvatartás: hétfő-péntek: 08.00-14.00 óráig

  Tel : (1) 250-91-42 üzenetrögzítős telefon, melyre üzenetet hagyhat
  Fax : (1) 250-91-43
  E-mail : info@vitaminlife.hu