AMINOSAVAKRÓL

A szervezet felépítése szempontjából a fehérjét felépítő aminosavakra van szüksége a szervezetnek.

22 aminosavat ismer a ma a tudomány, mely a fehérjéket építi fel. Ebből 8 esszenciálisa szervezet számára nélkülözhetetlen , mert a szervezet nem tudja előállítani.

A fehérjéket lebontva aminosavakra, ezekből az aminosavakból állítja elő a szervezet a saját fehérjéit. A természettudomány az a fehérjét hívja teljes értékűnek, mely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Növények közül ilyen: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi. Nem kell minden étkezésnél bevinni a teljes értékű fehérjéket, de még naponta sem!

A 8 esszenciálisaminosav

Triptofrán: Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Segít, hogy természetes módon aludjunk el. Csökkenti a fájdalomérzékenységet. Nem gyógyszeres, antidepresszánsként hat. Enyhíti a szorongást és a feszültséget. Segít csökkenteni a szervezet alkohollal kapcsolatos kémiai zavarainak tüneteit, és segít leküzdeni az alkoholizmust.

Fenilanalin: Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Olyan vegyületekké alakul a szervezetben, mely éberséget, és vitalitást fokoz. Csillapítja az éhséget, fokozza a szexuális vágyat. Javítja az emlékezőképességet és szellemi frissességet. Mérsékli a depressziót.

Lizin: Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Szükség van rá a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyuláshoz, valamint ellenanyagok-, hormonok- és enzimek képződéséhez. Segít csökkenteni a herpesz-simplex-fertőzés előfordulását és/vagy megakadályozza azt. Segíti a koncentráló képességet. Biztosítja az energiatermeléshez a zsírsavak felhasználását.

Arginin: Búzából, zabból, dióból, kukoricából, barnarizsből, mazsolából, szezámmagból, fehérjékből nyeri a szervezet. Az agyalapi mirigy normális működéséhez van rá szükség. Növeli a spremiumok számát. Elősegíti az immunválasztást, a sebgyógyulást. Segít a szervezet zsírraktárainak lebontásában, az izomtónus fenntartásában.

Glutamin és Glutaminsav: Serkenti az agyat. Nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, ami gátolja az agyműködést. Elősegíti a szellemi képesség fejlődését, javítja a megfigyelő képességet, csökkenti a szellemi kimerültséget. Az intelligencia javításán kívül segíthet az alkoholizmus leküzdésében is. Gyorsítja a fekélyek gyógyulását, enyhíti a fáradságot, csökkenti a depressziót. Segíthet impotenciás zavaroknál.

Cisztein és Cisztin: Méreganyagok közömbösítésében, a szervezetből való kiürítésében játszik nagy szerepet. A dohányzás és alkohol fogyasztás káros hatásainak közömbösítésében nagy szerepe van. Védelmet nyújtanak a röntgensugarak káros hatásai ellen is.

Metionin: Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. A ciszteinhez hasonlóan kén tartalmú aminosav. Némely esetben előnyös lehet a szkizofréniában szenvedőknek. Kolinnal és folsavval együtt védelmet nyújt bizonyos daganatok ellen. Hiánya károsan befolyásolja a veseműködést, fokozza az ödéma képződést a fertőzésekre való fogékonyságot.

Glicin: Segítheti az agyalapi mirigy csökkent működését. Nélkülözhetetlen az izomműködéshez. Mérsékli a gyomorsavtúltengést.

Tirozin: Bár nem esszenciális aminosav, jelentős szerepe van az agy aktiválásának serkentése. Ahhoz például, hogy a fenilalanin hangulatkeltő, étvágycsökkentő stb. hatását kifejtse előbb tirozinná kell átalakulnia. Tirozin hiányában nem képződik elég norepinefrin és a következmény depresszió, szorongás.


  Kapcsolat
  Energia Magyarország Kft.

  1033 Budapest, Laktanya u.2 2-es kapucsengő.
  Nyitvatartás: hétfő-péntek: 08.00-14.00 óráig

  Tel : (1) 250-91-42 üzenetrögzítős telefon, melyre üzenetet hagyhat
  Fax : (1) 250-91-43
  E-mail : info@vitaminlife.hu